PERGAMENT

Naš pergament je primeren za knjigoveštvo, restavratorstvo, kaligrafijo (iluminacije), tiskanje idr. Izdelujemo ga iz kozje, jagnječje in kože srnjadi. Izdelujemo več tipov pergamenta: glede na starost in spol živali. Pergament se razlikuje po debelini in barvi. Kozji je bel. Jagnječji je kremasto rumen. Pergament samca je močnejši in debelejši od pargamenta izdelanega iz kož samic.

Pergament izdelujemo po postopkih, kateri se v osnovi niso spremenili že tisoč let. Veliko tega znanja in originalnih postopkov iz srednjega veka sta nam predstavila ugledna strokovnjaka iz tega področja:
  • Dr. Jedert Vodopivec, vodja Centra za konzerviranje in restavriranje Arhiva Republike Slovenije.
  • Prof. Christopher Clarkson iz Oxforda, mednarodna avtoriteta iz področja srednjeveških knjig, njihove ohranitve in restavriranja.
  • Kolekcija naših pergamentov je tudi na Getty-jevem inštitut v Los Angelesu (GCI Reference Collection of art material).
  • Pergament je izdelek domače in umetnostne obrti -mnenje Obrtno podjetniške zbornice Slovenije
[justified_gallery images= “3465,3460,3461,3462,3467,3468,3469,3463,3466,3459,3458,3457,3455” gallery_paginate= “0” items_per_load= “9” gutter_width= “5” image_height= “190” initial_load_style= “init-slide-left” hover_style= “style6-hover” default_image_style= “color” hover_image_style= “color” image_effect= “none” disable_overlay= “1” overlay_color= “#cec892” gradient= “0” gradient_color= “” gradient_direction= “right” like_button= “1”][/justified_gallery]

Pergamen izdelujemo popolnoma ročno in je unikaten izdelek. Standardni pergament je običajno vedno na zalogi. Posebne vrste pergamenta (srna, jagnje, jagnječnji črni) so na voljo po dogovoru. Naročite lahko cele kose ali formate po vaših željah

Za dodatne informacije in katalog nam pustite sporočilo.
Z veseljem vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.